Lianne de Witte - Edelsmid

Op jonge leeftijd ben ik al begonnen met zowel het ondernemerschap als het creatieve gedeelte van het vak. Ik was een jaar of acht toen ik onderaan de duinen op Dishoek aan een tafeltje ben begonnen met mijn zelf gehaakte armbandjes te verkopen. Ieder jaar werd ik hier iets serieuzer in en op mijn vijftiende mocht ik voor het eerst bij de goudsmid op het dorp in Kloetinge een hangertje maken.

Diploma's

Na de havo ben ik in 2004 gestart met de opleiding voor Goudsmid/ondernemer in Schoonhoven. Een vierjarige opleiding waarin het vak uitgebreid wordt geleerd. Ik ben hier met veel plezier naar school gegaan en ik heb veel kennis kunnen opdoen. Maar je kunt natuurlijk nergens zoveel leren als in de praktijk, dus tijdens mijn studie heb ik twee keer een half jaar stage gelopen bij een vakkundig bedrijf.
De eerste stage heb ik voldaan bij atelier Hans van der Leen in Utrecht, waar de voornaamste werkzaamheden bestonden uit reparaties, productiewerk en hier heb ik voor het eerst gewerkt met wasmodellen. Een leerzame werkplek waar ik technisch erg ben gegroeid.
Het laatste half jaar van de studie heb ik stage gelopen bij Marjon Kappers te Schoonhoven. Hier heb ik een hele andere kant van het vak leren kennen. Het maken van nieuw werk, voor de collectie of direct voor de klant, stond hier centraal. Ook heb ik hier veel ervaring binnen het verkopen, inkopen en andere aspecten van het ondernemerschap opgedaan. Een erg leuk bedrijf waarbij ik veel verantwoordelijkheid kreeg toevertrouwd en veel heb kunnen leren.

- In 2008 heb ik de prestigieuze Schne Prijs gewonnen. Dit is een jaarlijks terugkomende wedstrijd die georganiseerd wordt vanuit het bedrijf Schne Edelmetaal in samenwerking met de Vakschool te Schoonhoven.
- 2008 Diploma Goudsmid/ondernemer te Schoonhoven gehaald.
- 2008 Diploma DGI voor edelsteenkunde gehaald, van de stichting Dutch Gemmological Institute.

Na het behalen van mijn diploma in Schoonhoven ben ik vervolgens naar Antwerpen verhuisd met als doel om in bepaalde aspecten van het vak nog meer bij te leren. Ik ben naar de avondschool gegaan, de Nijverheidsschool te Antwerpen, ik heb hier verschillende specialisatie cursussen gevolgd. In twee jaar tijd heb ik vier certificaten behaald:
- Wastechniek
- Zetten 1 & 2
- Hand-graveren

De start van mijn eigen onderneming

In Antwerpen ben ik in contact gekomen met een ontwerpster uit Gent. Ik ben als zelfstandige voor haar gaan werken en zo ben ik voor mezelf gestart. Kort daarna ben ik ook begonnen met opdrachten voor particulieren en gestart met een eigen collectie. Al snel bestond de wens voor een eigen locatie waar ik een atelierruimte zou hebben en een winkeltje om klanten te kunnen ontvangen en mensen mijn eigen ontwerpen te kunnen laten zien. Zo ben ik terechtgekomen op de Keizersdijk in Goes. Van een ruimte die gebruikt werd als opslagruimte, heb ik met veel hulp van vrienden en familie, een mooi atelier met winkel kunnen creren.

In oktober 2010 heb ik mijn winkel met atelier aan de Keizersdijk officieel geopend. Nu ben ik druk bezig met opdrachten voor klanten en het steeds verder ontwikkelen van een eigen collectie. Ik blijf zoeken naar nieuwe vormen en technieken waarin ik een groot deel van mijn creativiteit kwijt kan en de klant kan blijven verbazen met vernieuwende creaties.